Måla om balkong - guide från måleriföretag i Dalarnas län

Det är inte bara fasad och inomhus som kan behövas måla om, utan balkongen kan också behöva fräschas upp emellanåt. Men hur målar du egentligen om din balkong? Är det ens tillåtet? Du brukar inte få måla ytterväggarna som balkongen sitter på, men tak och golv kan målas om såvida du väljer en färg som är godkänd. Det finns också skillnader beroende på om du äger fastigheten eller bor i bostadsrätt.

  • Om du bor i bostadsrätt står oftast föreningen för ommålning av balkongerna
  • Om du äger fastigheten är det oftast fritt fram, åtminstone så länge du målar om i samma kulör som tidigare

Planering och förarbete

Det finns en del att tänka på när du planerar för ommålning av balkongen. För det första bör du välja en kulör som är godkänd av bostadsrättsföreningen eller kommunen. Vanligtvis är starka färger inte godkända. Tänk också på att balkonger ligger utomhus och därmed ska målas med färg lämpad för utomhusbruk, även om det handlar om en inglasad balkong. Du kan alltid rådfråga oss på Dalom Måleri - som är experter på färg som är lämpad för rätt ändamål.


När du har valt färg är det viktigt att du planerar för rätt målningstillfälle. På sommaren är det i regel för varmt om solen står på. Vår och försommar är ypperliga säsonger. Förarbetet består av att rengöra de ytor som ska målas, det finns speciella målartvättar som gör jobbet enklare. Beroende på underlag kan du behöva skrapa bort den befintliga färgen innan målningen påbörjas, det gäller till exempel på trä.

Huvudmålningen samt eventuellt efterarbete

Själva målningen brukar inte vara det som tar längst tid, dock kan torktiderna bli ganska långa beroende på hur många strykningar som behövs. Är balkongen inglasad bör du ha fönsterna öppna för att färgen ska torka inom rimlig tid. Glöm inte att maskera med tejp för att undvika att få färg på platser där den inte hör hemma. Använd också rätt penslar för att undvika färgstänk.


Något som är av största vikt vid alla måleriprojekt är att inte stressa om du vill ha ett bra slutresultat. En målning måste vara noggrant genomförd för att slutresultatet ska bli snyggt och hållbart. Tumma inte på torktiderna mellan de olika strykningarna och låt målningen ta den tid det tar. Tänk på att ha alla hjälpmedel till hand för att nå exempelvis tak och trånga hörn.

Kontakta oss målare i Dalarna

Känner du att du hellre vill ta hjälp av händiga målare i Dalarna för att fixa balkongmålningen? Då är du varmt välkommen att kontakta oss trevliga målare på Dalom Måleri - vi är ett seriöst måleriföretag med lång erfarenhet av alla typer av måleriprojekt. Fyll i vårt kontaktformulär för att komma i kontakt med oss för kostnadsfritt hembesök och offert. Vi ger dig gärna råd och tack vare hembesöket kan vi ge en rättvisande offert. Vi erbjuder garantier och har lång erfarenhet av målning.

Kontakta oss så hjälper vi dig att måla om

Våra målare utför i princip all form av målningsarbete & tapetsering i Dalarnas län - mot företag, privatpersoner & BRF:er. Vi erbjuder rättvisa priser och sätter alltid kundens behov i främsta rummet.