Villaägare har ofta drömmar om att pynta huset på ett eller annat sätt, måla om fasaden är definitivt centralt i denna dröm. Du behöver inte vara en målarmästare för att måla om din träfasad, men det kan vara bra med lite förkunskaper. Vi målare på Måleri Blåklockan har skrivit ner några tips och tricks för att få ett utmärkt resultat. Oavsett om det är liggande panel eller om det är stående panel kombinerat med lock, finns det grunder att gå igenom. Börja med att tänka igenom punkterna nedan.
- Om du målar om så att huset får en väsentlig förändring bör du dubbelkolla om du behöver bygglov
- Ha rätt skyddsutrustning och redskap
- Se till att räkna rätt på material och utrustning så att arbetet flyter på maximalt
Material och utrustning
Grunden för ett bra utfall inom målning är att ha rätt material, utrustning och att göra ett ordentligt förarbete. För att måla på trä krävs egentligen enbart målarfärg och olja som material. Det är konventionellt att använda grundolja, grundfärg samt täckfärg. Dessa tre vätskor är ofta vattenburna och är till för att skydda mot sol och väder. Med bra färg åstadkommer du en läcker fasad som ser nymålad ut under längre tid. Försök därmed att investera i bättre färg då det bådar för ett långsiktigt resultat.
I fråga om utrustning har du nytta av skrapor, penslar, rollers, skyddskläder, maskeringstejp, papp/maskering, stegbock och i vissa fall skylift/saxlift för högre höjder. Du bör vara noggrann med val av pensel, om du är osäker kan du kontakta din byggvaruhandel, det går också bra att använda vårt kontaktformulär i de fall du har fler frågor. Vi målare i Dalarna har lång erfarenhet och är proffs inom måleri. Vid röta bör du byta ut ruttet virke innan du målar, då kan även kofot, hammare och rostfri spik vara användbart. Tänk på att införskaffa tvättborste också då panel bör rengöras innan målning.
Utförande
Första steget är naturligtvis att mäta och räkna ihop allting. När du har din utrustning på plats och fasaden är omvandlad från kvadratmeter till färg är det dags för verkställande. Börja med att skrapa bort gammal färg från brädorna, det här steget behärskar de flesta villaägare själva, men tänk på att vara noggrann och kom ihåg att byta ut ruttna brädor. Borsta sedan bort kvarvarande smuts och eventuella färgflingor med stålborste, tveka inte att använda målartvätt och mögelmedel. Rostig spik tenderar att missfärga kulören, avlägsna gärna dessa i samband med tvätt/skrapning.
I nästa skede är det dags att impregnera med grundolja. Även om grundolja inte alltid är nödvändigt är det säkrast att tillföra den ändå. Grundolja är till för att skydda mot fuktupptagning, mögel samt sprickbildning. När du sedan stryker med grundfärg bör du vara extra noggrann då grundfärg är fundamentet för bra fäste av täckfärg. Grundfärg ger dessutom ytterligare fuktskydd utöver grundoljan. Stryk därefter två gånger med täckfärg. Målning med roller är mest effektivt när du applicerar färg, men penslar utför ett noggrannare arbete, kombinera dem gärna.
Avslut och kontakt
Ur en sammanfattad synvinkel ser arbetet ut såhär: håll koll på bygglov, lagar och regler, se till att ha rätt material och utrustning, genomför förarbetet omsorgsfullt och kom ihåg att skydda både dig och föremål från färg. Med andra ord kan du som villaägare nå dina visioner om du följer större delen av dessa tipsen. Tänk också på vädret när du målar, både värme och kyla bör undvikas. Om du har fler frågor eller behöver professionella yrkesmän får du gärna kontakta oss målare i Dalarna via vårt kontaktformulär.