Vad är kalkfärg?
Beståndsdelarna i traditionell kalkfärg är släckt kalk och vatten. För att få till olika kulörer på kalkfärgen, som ursprungligen är vit, tillsätter man olika kulörta pigment. Karakteristiskt för kalkfärg är dess skiftande utseende som ger väggarna ett levande intryck. Kalkfärgen ger en taktil yta som fungerar ihop med den industriella stilen, men den kan också skapa ett tidlöst intryck beroende på vilken teknik du använder dig av när du målar.
Så får du till en snygg kalkfärg – tips från ditt lokala måleri i Dalarna
- Det är viktigt att underlaget är jämnt och rent innan du påbörjar målningen. Beroende på vilket material du ska måla på och vilken typ av färg väggen målats med tidigare kan du behöva grundmåla.
- Tänk på att kalkfärgen är känslig när det kommer till vatten och fukt. Ska du måla i ett rum där färgen kommer att komma i kontakt med vatten är det viktigt att stryka över en sealer på väggarna. Sealerns funktion är att lägga en skyddande hinna över kalkfärgen.
- Vill du få till snygga skiftningar på väggarna? Använd dig i så fall av kryssteknik: pensla på färgen kors och tvärs med korta penseldrag över väggen. Denna teknik gör att du får en mer levande känsla i rummet.
- Är du ute efter en mer diskret effekt? Arbeta då istället med längre penseldrag när du målar.
- Måla klart väggen i ett svep medan kalkfärgen fortfarande är fuktig. Se till att varje penseldrag överlappar det förra innan färgen hunnit torka för att undvika fula kanter.
- Något som är bra att veta är att kalkfärgen ljusnar en hel del efter att den torkat. Har man inte koll på detta är det lätt att tro att man valt en för mörk färg när man börjar måla!
- Sist men inte minst – vill du vara säker på att få ett riktigt bra slutresultat är det säkrast att anlita en professionell målare i Dalarna!
Har du bestämt dig för att ta hjälp med ditt måleriprojekt? Läs mer om våra tjänster eller kontakta oss för att få hjälp av ditt lokala måleri i Dalarna.