Måla om huset, steg för steg. Guide från Målare i Dalarna

Funderar du på att måla om din fasad? Våra målare i Dalarna har skapat en utförlig steg-för-steg-guide för dig som planerar att göra jobbet på egen hand, där du kan läsa om alla viktiga moment när du ska måla om huset!

Planerar du att måla om huset? Genom att måla om din fasad kan du skapa intrycket av en helt ny fasad. Dessutom är det en prisvärd investering som utan tvekan kommer att löna sig om du beslutar dig för att sälja ditt hus.
 

Målare i Dalarna guidar: så målar du om huset

Vi är ditt lokala måleri i Dalarna med lång erfarenhet inom branschen. Här ger vi dig en steg-för-steg-guide som beskriver hur du målar om huset för ett lyckat slutresultat!
 

Planeringsfasen

  • Välj färgtyp

Olika typer av färg passar olika typer av fasader. Akrylat eller alkydolja används till exempel oftast till träfasader medan plåtfasader målas med akrylatfärg, tegel slammas och målas med silikatfärg och så vidare. Det rekommenderas att man fortsätter med samma typ av färg som huset målats med tidigare. 

  • Köp in material

Beräkna hur stora fasadytorna är för att ta reda på hur mycket färg du behöver köpa. Du behöver även köpa in material och tillbehör till ditt projekt såsom penslar, skrapor, målartejp, skyddsmaterial, byggnadsställningar och så vidare. 

  • Planera målningen

När ska du måla om huset, och hur lång tid behöver du? Ska du ta hjälp av någon? Tänk på att du behöver ta hänsyn till vädret när du ska måla! Det bästa vädret för att måla är en målning och vindstilla dag, och regn ska undvikas.

 

Gör ett noggrant underarbete

  • Skydda grund och rabatter

Ingen målar utan att spilla, så du bör skydda rabatter och övrig mark under huset när du ska måla då färg kan vara riktigt svårt att få bort. Se även till att täcka partier såsom fönster, socklar och fönsterkarmar för att undvika färgstänk.

  • Kontrollera fasadens skick

Se alltid till att laga eventuella skador inför din ommålning för att få en så jämn yta som möjligt.

  • Rengör fasaden grundligt

Rengör fasaden nedifrån och uppåt med vatten och fasadtvättmedel. 

  • Skrapa bort lös färg

Skrapa och borsta sedan bort all lös färg. Det färgskrap som faller ner på skyddsplasten ska samlas in och tas med till återvinningsstationen som miljöfarligt avfall.

  • Grundmåla fasaden

Grundmåla alla trärena partier. Använd en spackel för att skydda husgrunden mot färgstänk. Fyll i eventuella sprickor med fogmassa och låt torka. I vissa fall behöver du även olja in fasaden innan du kan sätta igång och måla.
 

Sätt igång och måla

  • Börja måla!

När förarbetet är avklarat kan du sätta igång att måla ditt hus! Vanligen behövs två lager färg för att få ett snyggt och hållbart slutresultat. Se till att färgen får torka ordentligt mellan lagren.

 

Anlita vårt måleri i Dalarna

Att måla om sitt hus på egen hand kräver mycket tålamod och finess för ett snyggt och hållbart slutresultat. När du anlitar professionella målare i Dalarna kan du känna dig trygg med att du får ett professionellt slutresultat att förlita dig på långt in i framtiden. Vi hjälper dig gärna – kontakta oss så berättar vi mer om oss och våra tjänster!

Kontakta oss så hjälper vi dig att måla om

Våra målare utför i princip all form av målningsarbete & tapetsering i Dalarnas län - mot företag, privatpersoner & BRF:er. Vi erbjuder rättvisa priser och sätter alltid kundens behov i främsta rummet.